Under sommaren 2017 utförde vi elinstallationer i Foodmarks nya superfabrik i Haninge söder om Stockholm. Fabriken samlade fyra av Foodmarks produktionsdelar, tre fabriker och ett färdigvarulager, till en enda produktionsanläggning. Byggnadens storlek var endast 14 000 kvm, men installationen var ändå krävande med en byggnadshöjd på 16 meter.

Foodmark producerar och marknadsför livsmedel så som sallader, såser och dressingar. De omsätter över 700 miljoner kroner och har ca 220 anställda.

Vi fick nöjet att vara med och utföra el-, VVS- och teleinstallationen i Apoteas toppmoderna lagerbyggnad i Morgongåva i Sverige. Lagerbyggnadens yta är ungefär 38 000 kvadratmeter och taket är täckt av solceller, med en effekt på 1,5mW som vi har anslutit till elnätet. Byggnaden är totalt självförsörjande och har kapaciteten att hantera 100 000 paket om dagen.

 

Apotea är ett snabbt växande nätapotek i Sverige.

Projektet utgör en första etapp av Hisingen Logistikpark, som Castellum planerar att skapa i anslutning till Göteborgs hamn. Logistikanläggningen som byggs är ca 28 000 kvm stor, med ungefär 3000 kvm kontor. Här sköter vi el-, VVS- och automationsinstallationen, och då byggnaden är klar ska den inhysa Bagaren och Kocken samt Jollyroom.

Byggnaden är planerad så att man i framtiden ska kunna installera solpaneler.

Hangö Elektriska har varit med och installerat och i bruktagit en av värdens största bockkranar tillverkad av Konecranes. Kranen är 153 meter bred och 115 meter hög, någonting som gör den till Nord-Europas största. Lyftkapaciteten är på hela 800 ton.

Se installationsvideo på Youtube: Kvaerner Crane Timelapse